Een leider zijn is niet voor watjes. Het is voor mensen die durven hun nek uitsteken, die weten dat met verantwoordelijkheid ook risico komt. Die weten dat keuzes maken veel meer is dan een koude optelsom maar een samenspel van veel factoren.
Maar wat met je eigen schaduwkanten?
0 Reacties
Schaken is terug ‘in’.
Het schaakspel is voor velen zo aantrekkelijk omwille van de uitdaging om met enkele strategische zetten je tegenstander uit te schakelen. In een wereld van korte-termijn-beslissingen en de waan van de dag, is het verfrissend om vast te stellen dat vooruitzienheid en strategie toch weer aantrekkelijk zijn. In schaken ben ik geen expert, maar van leiderschap weet ik gelukkig wel één en ander (dat is het voordeel om er sinds meer dan 20 jaar met de voeten in te staan). Medewerkers kijken naar je op, willen dat jij hen toont waar het naartoe moet met het bedrijf. Het is belangrijk dat je dit ziet, dat je zelf richting kiest en mensen ook meetrekt in die richting.
Waarom is het toch zo moeilijk om onze eigen fouten te (h)erkennen?
Het doet gewoon PIJN! We leven in een maatschappij waarbij vluchten voor pijn zo ingeburgerd is: voor de kleine ongemakken van elke dag zowel als de grote levenstrauma’s uit je kinderjaren. Kijk eens bewust rondom jou, in je eigen bubbel en bij mensen die verder van jou staan. PIJN wordt vaak bedekt met een pleister die er toch steeds na een tijdje afvalt met nog een levendige wonde daaronder. Deze pleisters zijn tegenwoordig vermomd als dingen die we vandaag zo voor het grijpen hebben. Lees hieronder wat deze pleisters zijn, en hoe je met de pijn van fouten kunt omgaan. Pas als jij groeit als mens, groeit jouw bedrijf.
Het klinkt zo cliché, maar is zo hard de waarheid. Als je middenin zo’n groeiproces zit, merk je vaak nog niet veel verschil. Je merkt alleen emoties, allerlei onverwerkt verdriet of niet-ingeloste verwachtingen. Je voelt wel de blutsen, maar je ziet nog niet wat voor goeds er uit kan voortkomen. Pas als je al wat watertjes hebt doorzwommen hebt kan je de voordelen van de etterbuilen van ‘oud zeer’ naar waarde schatten. Zonder moeilijke perioden, zonder obstakels, zonder tegenkanting uit welke hoek dan ook, gaat de ‘groei’ van elk mens veel trager. “Ik durf er met niemand over spreken maar…”
Dat is een zin die heel vaak terugkomt in de gesprekken die ik met mijn coachingklanten heb. Zoals Geert, een stoere ondernemer in sanitair die een mooi team vakmannen rond zich verzameld heeft. Op netwerkbijeenkomsten voert hij het hoogste woord, maar in mijn praktijk laat hij zien waar hij van wakker ligt. Of Ines, die meedraait in het familiebedrijf en aan haar broers niet durft zeggen dat ze het gevoel heeft dat er buiten haar om beslissingen worden genomen. In mijn praktijk wordt duidelijk dat ze zich nog steeds het kleine zusje voelt, terwijl ze wel de financiële kant van het bedrijf met succes opneemt. In dit artikel las je al over de relatie tussen de natuurelementen en leidinggeven.
We kunnen elk van die natuurelementen ook linken aan persoonlijkheidskenmerken en verschillen in het omgaan met uitdagingen. In mijn praktijk zie ik de beste resultaten door de combinatie van twee methodes om diepgaand inzicht te hebben op het hoe en het waarom mensen functioneren. We starten steeds met het inventariseren van de innerlijke drijfveren met een wetenschappelijke vragenlijst. Die gegevens combineer ik met mijn kennis over de impact van de natuurelementen. De studie over de natuurelementen is intens en niet voor iedereen weggelegd. Ik geeft er wel graag wat high-lights over mee zodat je een herkenning in jezelf of bij mensen dichtbij jou kunt merken en voelen. Ontdek hieronder wat elk natuurelement voor jou kan doen. In het vorige artikel kon je lezen dat de kracht van de natuur die nog steeds leidend is en niet de mens. Hiervan zijn we ons niet altijd bewust. Deze pandemie bewijst nochtans hoe groot de impact is.
"Ok, Fabienne, ik begrijp hoe belangrijk de natuur en haar cyclus is. Maar hoe kan ik nu als leidinggevende de kennis en de kracht van natuurelementen in mijn dagelijks werk verweven?" Ik zet het voor jou hieronder graag op een rijtje. "Wie denk jij wel dat je bent?"Misschien heb je dat tijdens een discussie al eens naar het hoofd geslingerd gekregen. Het is typerend voor communicatie tussen mensen met ‘ruis’ in hun onderlinge relatie. De ene verwijt de ander om zich keuzes, gedrag en zelfs privileges te permiteren die niet in verhouding staan tot waar ander ‘recht’ op heeft. Deze uitspraak legt een scheefgetrokken evenwicht bloot.
Maar we kunnen het doortrekken: deze uitspraak speelt niet alleen in relaties tussen mensen, maar ook in de relatie tussen ons en de natuur. Wie denken wij wel dat we zijn? Alleen wie onder een steen gezeten heeft, ziet niet dat de verstoring van het evenwicht tussen ons als mens en de natuur, serieuze gevolgen heeft. Ik ga graag nog een stap verder dan wat de huidige stand van de wetenschap ons leert. Ook in mijn coachingtrajecten gebruik ik de kracht van natuurelementen om klanten bij hun krachtig leiderschap te brengen. Hieronder krijg je het basisinzicht daarbij. "Ik heb al mijn moed bij elkaar geraapt", vertelt Leen. Ze is een tijdje terug bij mij in een traject gestapt. Ze geeft aan dat ze met een 'raar gevoel' zit op het werk, maar dat ze het eerst over een paar serieuze professionele uitdagingen wil hebben.
Het lijkt op het eerste zicht een typisch gesprek met een leidinggevende te worden, tot we bij de verstandhouding met haar team komen. |